Montserrat Boter i Anna Valls, Santa Susanna

Entrevistem a la Montserrat Boter i l’Anna Valls, propietàries de Can Rosich de Santa Susanna

Montserrat i Anna, Can Rosich de Santa Susanna
Foto: Kris Ubach

On estem?

Això és Can Rosich, una antiga casa de camp de 1777 (la finca està documentada des del segle XIV), i des de fa vint-i-sis anys ens dediquem al turisme rural. Aquesta masia la va comprar el 1960 una persona alemanya que després va ser el meu marit. Amb trenta-dos anys vaig quedar vídua i amb el meu segon marit, el pare de l'Anna, vam anar renovant la casa a poc a poc, perquè llavors no hi havia ni llum, ni aigua i els camins eren un desastre. Vam fer de pagesos durant molts anys -teníem horts, gallines i conills- i estàvem molt engrescats, però costava molt tirar endavant fent de pagès i al final vam decidir obrir l'allotjament. Avui encara vivim a la masia amb la nostra família i tenim set habitacions dobles pels clients. Jo m'he jubilat fa un parell d'anys i ara l'Anna és qui s'encarrega de l'allotjament.

I on hi havia els horts, què hi teniu?

El camp el tenim arrendat a una empresa que fa una activitat de futbol-golf. És com un camp de golf, però es juga xutant una pilota de futbol que has d'anar ficant als forats. Venen molts equips de futbol a practicar perquè es veu que amb aquest joc pots entrenar la tàctica i els efectes de la pilota. A Europa és bastant conegut però aquí a Catalunya només n'hi ha tres llocs com aquest.

Què més es pot fer en l'àmbit esportiu a Santa Susanna?

Aquí es poden fer moltíssimes activitats a l'aire lliure, per exemple, hi ha dues hípiques que ofereixen excursions a cavall i una d'elles és també una escola d'equitació on s'imparteix un Grau de Turisme Eqüestre i al desembre es fa un raid d'hípica que és internacional.

També hi ha molts recorreguts per la muntanya per fer amb bicicleta i hi ha un centre de bici que ofereixen descens, és a dir, ells et pugen amb la bicicleta i tu només has de baixar. Després hi ha una empresa que ofereix tota mena de jocs a la natura: tenen un làser combat, un escape room per la muntanya... i també hi ha bastants racons a la muntanya on es pot anar passejant en família: la font del Boter, l'ermita de Gràcia, un antic molí fariner... Bé, i després a baix a mar hi ha l'estació nàutica.

Can Ratés
Can Ratés. Foto JM Arenaza
Font del Boter.
Font del Boter. Foto JM Arenaza

I per a qui li agradi la cultura?

Aquí hi ha catalogades quatre o cinc torres de guaita, com les que podem veure a altres pobles del Maresme i a baix a la platja encara queda un búnquer de la guerra civil. I a més tenim unes quantes festes i fires al llarg de l'any. El 15 de maig celebrem Sant Isidre -que és el patró dels pagesos- perquè a diferència d'altres municipis veïns que eren mariners, Santa Susanna sempre va ser un poble pagès. Aquell dia es fa un aplec i un dinar de germanor. Pels volts de Sant Joan es fa la Fira del Solstici que és de temàtica esotèrica; i al setembre es fa un festival que es diu Micròmetre que són obres de teatre curtes a l'aire lliure que duren una mitja hora. Després a la tardor tenim la Fira del Bolet...

Algun raconet de Santa Susanna que sigui molt especial...

Tota la part de la muntanya és molt bonica, però si t'has de quedar amb una sola excursió et diria de pujar a l'ermita de Gràcia perquè és un punt una mica elevat i des d'allà tens unes panoràmiques espectaculars.


Imprescindibles de Santa Susanna

  • Platges de Santa Susanna
  • Can Ratés
  • Búnquer de la Guerra Civil
  • Ermita de Gràcia
  • Plaça Lillota i capella de Sant Isidre
Platja de Santa Susanna
Platja de Santa Susanna​. Foto JM Arenaza